Ce reprezintă meditația în Sahaja Yoga?

Corpul subtil de energie

Meditația Sahaja Yoga

Sahaja Yoga este o metodă unică de meditație bazată pe o experiență numită Realizarea Sinelui (activarea energiei Kundalini).

Experiența este accesibilă fiecărei ființe umane.

Realizarea Sinelui deschide calea către o transformare interioară prin care individul redobândește virtuțile moralității, iar instalarea echilibrului – fizic, mental și emoțional – aduce integrarea ființei și a personalității.

Conștiința umană dobândește o nouă dimensiune – conștiința vibratorie – prin care realitatea și adevărul absolut pot fi percepute la nivelul sistemului nervos central.

Puterea atotpătrunzatoare a iubirii divine începe a fi percepută ca o briză răcoroasă, așa cum este descris în toate religiile și tradițiile spirituale ale omenirii.

Ce anume face ca Sahaja Yoga să fie unică? Care este în mod special importanța descoperirii lui Shri Mataji? Ce înseamnă Realizarea Sinelui?

Chiar dacă meditația este o experiență care ne duce dincolo de cuvinte și gânduri, este bine să explicăm mai întâi sensul termenilor și expresiilor folosite în încercarea de a defini această nouă dimensiune.

Să începem cu sensul etimologic al unui binecunoscut cuvânt, dar adesea înțeles greșit. Contrar multor convingeri, în realitate cuvântul „yoga” nu se referă la o doctrină, o disciplină, o serie de exerciții sau o filozofie de viață.

Cuvântul „yoga” indică o stare interioară de bucurie și armonie și mai presus de orice, o conexiune cu Energia Universală. Este acea stare la care ne referim când utilizăm expresii de genul: „stare de grație” sau „a fi în al nouălea cer”.

Etimologic, cuvântul „yoga” înseamnă „unire”, iar „sahaja”, care este de multe ori tradus cu termenul „spontan”, înseamnă de fapt „născut cu”. Sensul este deci acela de „unire spontană”, al cărei potențial este deja prezent în noi, sau mai exact, atingerea celui mai înalt potențial ca ființă umană.

Unirea dintre o energie subtilă, numită Kundalini, cu energia atotpătrunzătoare, care ne înconjoară. Numele de Kundalini descrie o energie maternă, care există în stare latentă, în formă de spirală, la baza coloanei vertebrale („kundal” înseamnă încolăcit, iar sufixul ,,ini” arată că are o natură feminină).

Mistici și poeți din vechime, cum au fost Gyaneshwara și Kabir, au descris cum această energie feminină există în osul sacrum (adică sfânt – numele nu este o coincidență) încă de la naștere și cum odată trezită se ridică de-a lungul coloanei vertebrale prin șapte centri energetici numiți chakre, care sunt principalele puncte ale sistemului nostru energetic și care corespund cu plexurile sistemului nervos.

În final, Kundalini atinge și străpunge zona fontanelei (fântâniță – încă o denumire care nu este întâmplătoare) țâșnind afară ca o fântână arteziană.

Trezirea energiei Kundalini este scopul final al tuturor tradițiilor spirituale, al diferitelor școli de yoga, și al tuturor metodelor de meditație orientale sau occidentale, fiind numită deseori: Realizarea Sinelui.

Realizarea Sinelui are trei înțelesuri:

Primul, „Realizarea” – în sensul de a percepe în mod empiric experiența propriului Sine.

Al doilea, „Realizarea” – în sensul de a deveni conștienți că suntem parte integrantă dintr-un întreg prin propria dimensiune interioară.

Iar al treilea înțeles este „Realizarea” în sensul de a atinge, de a împlini întregul potențial al ființei noastre.

Sinele este identitatea noastră cea mai profundă, dincolo de nume și prenume, dincolo de identificările noastre exterioare, de ego, de condiționări, de nivel social sau de proiecțiile iluzorii ale minții noastre.

Pentru marele psihanalist Carl Gustav Jung, Sinele reprezintă unitatea și totalitatea personalității noastre, în aspectul ei conștient și inconștient. Prin urmare Realizarea Sinelui este acea experiență care ne permite să ne cunoaștem pe noi înșine, așa cum obișnuiau să spună vechii înțelepți și filozofi, iar în final să devenim noi înșine așa cum spun filozofii moderni.

De-a lungul istoriei milenare a yogăi, au existat foarte puțini învățători realizați sau iluminați, iar aceștia au fost capabili să-și trezească propria Kundalini, de cele mai multe ori după o viață plină de austeritate și penitențe.

În schimb, prin metoda revelată de Shri Mataji, folosind această tehnică de meditație, oamenii pot trezi spontan energia Kundalini, prin exerciții de meditație care aduc în starea de echilibru dorința și atenția noastră. Este evident că nu devenim imediat complet iluminați, dar putem activa energia subtilă care ne conduce apoi către completa noastră realizare a Sinelui, printr-o călătorie bazată pe introspecție, înțelegere și conștientizare.

Yoghinii descriu meditația ca fiind starea de conștiință fără gânduri, o stare în care profunda pace mentală este dublată de o bucurie interioară, o stare în care atenția noastră este complet ancorată în prezent.

Nu este o evadare din realitate ci dimpotrivă, este un instrument puternic care ne permite să ne înțelegem și să ne transformăm, astfel încât această creștere personală să aibă un impact asupra societății în ansamblu.

Este exact ceea ce a făcut Shri Mataji toată viața sa și ceea ce continuă să facă astăzi mii de discipoli ai săi din întreaga lume.